• Salam Nisfu Syaaban

  Assalamu'alaikum wbt
  Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Maha Penyayang


  Daripada Saidatina Aisyah r.a:
  ” Rasululah s.a.w. berpuasa hingga kami menyangkakan Baginda tidak akan berbuka dan Baginda berbuka hingga kami menyangkakan Baginda tidak akan berpuasa. Aku sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah s.a.w menyempurnakan puasa sebulan melainkan pada bulan Ramadhan dan aku tidak pernah melihatnya lebih banyak berpuasa melainkan pada bulan Syaaban”.

  (Hadis Riwayat al-Bukhari) 

  Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi maha penyayang, segala puji bagi Allah yang menguasai sekalian alam sebagai pujian yang menyempurnakan segala nikmatNya dan menjamin pertambahannya, wahai Tuhan kami bagi Engkau lah segala kepujian yang layak dengan kebesaran ZatMu, dan keagungan pemerintahanMu.

  Ya Allah yang mempunyai kurniaan, kebesaran dan kemuliaan, wahai Tuhan yang mempunyai keagungan dan pengurniaan, tidak ada Tuhan melainkan Engkau sebagai tempat tumpuan dan pelindung orang-orang yang memohon perlindungan dan pengaman orang-orang yang takut. 

  Ya Allah, seandainya Engkau tuliskan daku di sisi Engkau dalam Ummul Kitab kecelakaan , penegahan, penolakan, kepicikan dalam rezeki, maka hapuskanlah Ya Allah dengan kelebihanMu dalam Ummul Kitab akan kecelakaanku, penolakanku, kepicikan rezekiku, sebaliknya tetapkan lah aku di sisi Engkau dalam Ummul Kitab sebagai orang yang bahagia lagi direzekikan yang mendatangkan kebaikan, maka sesungguhnya Engkau telah berfirman dan kebenaran firman Engkau dalam kitab yang diturunkan ke atas nabi Engkau yang diutuskan, Allah menghapuskan apa yang Dia kehendaki dan menetapkannya dan di sisinyalah Ummul Kitab, wahai Tuhanku dengan penjelmaan yang agung pada malam nisfu dari bulan syaaban yang dimuliakan yang dipisahkan padanya tiap-tiap urusan yang bijaksana dan mengukuhkan dan palingkan aku daripadaku segala bala bencana apa yang aku mengetahui segala perkara ghaib dengan rahmatMu wahai Tuhan kami! Telah kami lakukan kezaliman ke atas diri kami, seandainya Engkau tidak mengampuni akan kamu dan kasihani akan kami, nescaya jadilah kami golongan yang rugi, wahai Tuhan Kami! Kurniakanlah kebaikan kepada kami di dunia ini dan juga di akhirat nanti serta peliharalah kami dari azab neraka."

  Amin Ya Rabb.

  Salam Nisfu Syaaban buat sahabat-sahabat yang di kasihi sekalian. Doaku agar kita semua sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah, terus istiqomah dalam mendekatkan diri kita dengan Allah, tingkatkan ilmu, tambahkan amal kebaikan, hiasi dengan keikhlasan, moga-moga bertambah-tambah keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah. 

  Wahai Allah, pertemukanlah aku dengan keluargaku dan sahabat-sahabatku di syurgaMu yang penuh nikmat di akhirat kelak. ameen.

  Hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah dalam kitab Sahihnya Sunan Ibnu Majah jelas menerangkan kepada kita kelebihan Nisfu Syaaban sebagaimana maksud hadis berikut:

  “Dari Abi Musa al-Asya'ari r.a, dari Rasulullah s.a.w. katanya: Allah s.w.t. melihat kepada hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, lalu diampuni dosa-dosa hamba-Nya melainkan mereka yang melakukan kesalahan syirik dan orang yang menyebarkan fitnah.”

  Wallahua'lam

  p/s : ulangkaji Ramadhan..

0 comments: